
Certyfikat ECO CERT kontroluje jakość kosmetyków ekologicznych, produkowanych wyłącznie z surowców pochodzenia naturalnego (przynajmniej 95%), z których również przynajmniej 95% musi pochodzić z upraw biologicznych. Certyfikaty te otrzymują producenci, którzy nie stosują surowców modyfikowanych genetycznie, nie testują swoich produktów na zwierzętach, nie stosują sztucznych tłuszczy, olejów, silikonów, parafiny i innych substancji uzyskiwanych przy destylacji ropy naftowej, rezygnują z syntetycznych substancji zapachowych i barwiących.
VEGAN SOCIETY to organizacja charytatywna, założona w roku 1944 przez grupę wegetarian. Promuje wegański tryb życia. Znak Vegan Society noszą produkty, które spełniają szereg standardów skupionych wokół idei - wolne od składników pochodzących ze zwierząt i nie testowane na zwierzętach. Dotyczy to samego produktu jak i wszystkich składników użytych do jego produkcji.
IFOAM (Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego) jest światową proekologiczną organizacją zrzeszającą jednostki certyfikujące i instytucje działające na rzecz rolnictwa ekologicznego. Za priorytet rolnictwa ekologicznego uznaje produkcję żywności najwyższej jakości, dzięki różnym koncepcjom gospodarowania respektującym wymogi gleby, roślin i zwierząt oraz utrzymaniu równowagi biologicznej. Poświadczenie certyfikatem daje gwarancję, że dany towar został wyprodukowany zgodnie z rygorystycznymi standardami ekologicznymi i etycznymi. Oznacza to, że składniki roślinne pochodzą z upraw, w których nie używano chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin, że owoce i warzywa rosły i dojrzewały w naturalnych warunkach. Produkty mające certyfikat nie mogą zawierać żadnych syntetycznych dodatków poprawiających smak, zapach czy konsystencję, roślin modyfikowanych genetycznie ani tłuszczów trans (utwardzanych tłuszczów roślinnych).
BUAV Brytyjskie Stowarzyszenie Przeciw Wiwisekcji. Jest to organizacja zajmująca się walką z wykorzystywaniem zwierząt w celach naukowych. Firmy chcące uzyskać certyfikat BUAV muszą udowodnić, że w całym procesie wytwarzania kosmetyków, włącznie z firmami dostarczającymi składniki, pośrednikami - nie ma żadnych testów na zwierzętach, składniki wyrobów nie pochodzą z uboju zwierząt, a powyższe wymagania zyskały prawną gwarancję.
Certyfikat USDA wydawany jest przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i potwierdza, że spełnione są wszelkie jego regulacje, wymagania i specyfikacje Obejmuje szeroki zakres szczegółowego monitorowania i kontroli. Jest to jeden z najbardziej kompleksowych i wymagających systemów certyfikacji . Kosmetyki posiadające ten certyfikat nie są konserwowane sztucznymi konserwantami, ich składniki nie są chemicznie przetwarzane, a 95% ich składu jest pochodzenia organicznego.
Wszystkie składniki produktów, badane i dopuszczane do stosowania przez USDA są również dopuszczane przez organizację FDA - Food and Drug Administration. Organizacja ta zajmuje się kontrolą środków spożywczych i leków i jest uważana za najbardziej rygorystyczną na świecie instytucję kontrolującą i opiniującą żywność i leki. Stąd też wydanie przez nią pozytywnej opinii na temat danego produktu, jest uznawane na całym świecie jako wyznacznik jakości i potwierdzenie braku negatywnego wpływu na zdrowie zastosowanych w nim składników.
SKŁADNIKI
Jagoda palmy brazylijskiej Acai występuje tylko w dzikich lasach deszczowych Amazonii północnej, w Brazylii. Jagody te są źródłem naturalnej energii. Zawierają wysoką ilość antyoksydantów, które pomagają zwalczać objawy starzenia się skóry i neutralizują wolne rodniki. Ponadto są wyjątkowo bogate w kwasy tłuszczowe Omega 6 i 9 oraz minerały, dzięki czemu doskonale odżywiają, regenerują skórę a także biorą udział w procesie jej odnowy.
Andiroba to żółtawy olej roślinny, o gorzkim smaku i lekko orzechowym zapachu. Otrzymywany jest poprzez tłoczenie lub wyciskanie nasion andiroba, pochodzących z Brazylii. Olejek ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwdziała ukąszeniom owadów. Przynosi doskonałe efekty w procesie odnowy skóry oraz w zwalczaniu celulitu.
Biała/szara glinka z Amazonii jest wyjątkowo bogata w sole mineralne, żelazo, aluminium, potas, wapno, bor i siarkę, co sprawia, że ma ona działanie silnie antyseptyczne, antybakteryjne oraz oczyszczające z toksyn. Indianie Ameryki Południowej nakładają ją na twarz lub całe ciało. Starannie aplikują maź w miejscach uszkodzonych, np. na zadrapania, rany i ukąszenia. Glinka zawiera w sobie wiele wartości odżywczych, ze względu na zawartość elementów roślin, szczególnie nasion z drzew. Są one bogate w zdrowe tłuszcze roślinne i wpływają kojąco na wysuszoną i podrażnioną na słońcu skórę. Glinka działa jak naturalny antybiotyk, niszcząc szkodliwe mikroorganizmy, dostarczając skórze soli mineralnych i mikroelementów, łagodząc podrażnienia. Skóra otrzymuje zastrzyk energii, który doskonale odżywia, nawilża, redukuje zmarszczki i wygładza.
Olejek babassu wytłaczany jest z nasion egzotycznej palmy, rosnącej dziko lub hodowanej w Afryce i w Brazylii. Zawiera ok. 72% tłuszczów i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temperaturze topnienia zbliżonej do temperatury ciała, olejek doskonale się wchłania, zmiękcza naskórek i chroni głębsze warstwy skóry przed utratą wilgoci. Zabezpiecza skórę przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Ze względu na właściwości zmiękczające jest wykorzystywany przy produkcji szamponów, mydełek, szminek oraz kremów.
Orzechy brazylijskie rosną dziko w lasach tropikalnych nad Amazonką. W kosmetologii olejek z orzechów brazylijskich wykorzystywany jest ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, regenerujące, tonizujące, nawilżające i odżywcze. Neutralizuje również wolne rodniki oraz przyspiesz gojenie się ran. Olejek odnawia naskórek, zwiększa elastyczność skóry i poprawia jej koloryt. Zalecany jest do pielęgnacji włosów: rewitalizuje zniszczone, matowe włosy, chroni je przed szkodliwym wpływem działania promieni słonecznych.
Buriti to palma, rosnąca w dorzeczu Amazonki. Zwana jest również drzewem życia, z uwagi na wykorzystywanie jej w tradycyjnej medycynie przez mieszkańców Amazonii. Naturalny ekstrakt olejowy z buriti chroni przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za przedwczesne starzenie się komórek, natłuszcza, odżywia, wygładza i uelastycznia skórę. Olej z owoców palmy buriti jest bogaty w prowitaminę A, intensywnie regeneruje skórę i nadaje jej niezrównaną miękkość i aksamitną gładkość. Stanowi naturalną osłonę dla skóry, zapobiegając TEWL - transepidermalnej utracie wody przez naskórek, co powodowane jest szkodliwym wpływem środowiska naturalnego oraz promieniowania słonecznego.
Copaiba jest gigantycznym, tropikalnym, silnie rozgałęzionym drzewem, które możemy znaleźć w tropikalnych lasach Brazylii, Kolumbii oraz Wenezueli. Copaiba wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wzmacniające odporność organizmu, stymuluje regenerację komórek. Właściwości te wykorzystywane są we wspomaganiu leczenia chorób skóry (trądzik, opryszczka, łuszczyca), opornie gojących się ran i owrzodzeń, profilaktyce żylaków. Copaiba zapewnia szybką ulgę w stanach podrażnienia lub infekcji skóry. Posiada również dobroczynne działanie na błony śluzowe.
Drzewo Cupuacu rośnie w regionie amazońskich lasów deszczowych w Peru i Brazylii. Z jego nasion powstaje kremowe i intensywnie nawilżające masło Cupuacu. Masło Cupuacu działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, obniża temperaturę skóry i nawilża. Przywraca elastyczność i jędrność skóry oraz wygładza zmarszczki. Masło Cupuacu słynie ze swoich długotrwałych efektów nawilżania skory, zmiękczania jej, wygładzania. Badania pokazują, że chroni również skórę przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB. Masło jest często składnikiem produktów do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Zapewnia włosom właściwie nawilżenie i blask.
Drzewo Jaborandi występuje w tropikalnych lasach Brazylii. Pozyskiwany z niego ekstrakt, często wykorzystywany jest jako składnik szamponów lub toniku do włosów. Jaborandi stymuluje odnowę komórek i wzrost włosów oraz zapobiega ich wypadaniu. Doskonale oczyszcza włosy i sprawia, że są łatwe do układania.
Olejek lub masło pozyskiwane z nasion amazońskiej palmy Muru-Muru doskonale odżywia, nawilża i zmiękcza skórę oraz włosy.
Acerola, czyli wiśnia z Barbados stanowi bogate źródło witaminy C (około 100 razy więcej niż w tej samej ilości pomarańczy!). Dzięki wysokiej zawartości bioaktywnych substancji roślinnych oraz mineralnych jest łatwo przyswajalna. Jest to silny antyoksydant, który nawilża i uelastycznia skórę oraz przeciwdziała jej starzeniu. Neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Wzmacnia budowę naczyń krwionośnych, jak również stymuluje syntezę włókien kolagenu oraz przyspiesza ich odnowę. Wyraźnie redukuje zmarszczki, odżywia zmęczoną i zwiotczałą skórę oraz wspomaga proces jej regeneracji.
Wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego Mate, już od czasów starożytnych Indian brazylijskich służą do sporządzania naturalnego, orzeźwiającego napoju. Wyciąg z Mate jest również używany jako tonik i środek pobudzający. Liście Mate są bogate w witaminy, minerały, aminokwasy, taninę i kofeinę.
Masło kakaowe tłoczone na zimno. Otrzymywane jest z orzechów drzewa kakaowego, rosnącego w południowym Togo. Masło charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą. Oznacza to, że składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane. Zawiera naturalne antyutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników, niszczących skórę. Dzięki zawartości kwasu oleinowego masło nawilża i regeneruje uszkodzoną i suchą skórę. Zawiera witaminy, potas, magnez, wapno i żelazo. Jest idealne dla wszystkich rodzajów skóry. Nie zawiera chemicznych konserwantów ani substancji zapachowych.
Olejek eteryczny z palmarosy ma słodki, kwiatowy zapach. Działa relaksująco i odprężająco. Nawadnia skórę i pobudza regenerację komórek. Zalecany w stanach zmęczenia fizycznego oraz napięcia nerwowego. Olejek działa antybakteryjnie, zapobiega rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za powstawanie nieprzyjemnego zapachu. Sprawia, że skóra jest dobrze odżywiona, zregenerowana i napięta oraz jedwabiście gładka.
Olejek eteryczny paczuli korzystnie wpływa na układ nerwowy. Uspokaja, działa antydepresyjnie. Pomaga w stanach bezsenności i rozdrażnienia. Olejek przyspiesza regenerację skóry, pozytywnie wpływa na skórę popękaną, zmiękcza ją i pomaga usuwać zaczerwienienia. Korzystnie działa na problemy skórne (trądzik, egzemę, blizny). Działa antyseptycznie i bakteriobójczo. Wspomaga usuwanie obrzęków, skutecznie goi rany, zadrapania, otarcia naskórka. Olejek paczuli działa również przeciwgrzybiczo i skutecznie wspomaga terapie związane z usuwaniem egzemy na tle alergicznym.
Olejek eteryczny z mirry łagodzi stany zapalne, zwalcza infekcje grzybicze, odkaża, obniża gorączkę. Zmniejsza wrażliwość na ból, łagodzi kaszel i przeziębienia oraz infekcje wirusowe. Olejek wzmacnia również system immunologiczny. Dobrze wpływa na stan zębów i dziąseł, często jest składnikiem past do zębów.
Kwiaty nagietka macerowane w oleju migdałowym. Olejek powstaje w wyniku zanurzenia świeżych kwiatów nagietka w słodkim oleju migdałowym i ogrzewaniu ich na słońcu. Ma piękny, złoty kolor. Olejowy wyciąg z nagietka ma silne działanie gojące i regenerujące, co jest związane głównie z obecnością karotenów i flawonoidów. Działa również przeciwzapalnie i antyseptycznie. Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry szorstkiej, popękanej oraz zniszczonej na skutek odmrożeń czy oparzeń. Oczyszcza i zmiękcza skórę. Używany może być do masażu zniszczonej skóry, w celu jej oczyszczenia, zmiękczenia, załagodzenia podrażnień i ogólnej regeneracji. Nadaje się też do pielęgnacji cery skłonnej do infekcji, zaczerwienień i pękania. Używany jest w produktach do pielęgnacji niemowląt, jako dodatek do kremów ochronnych.
Olejek eteryczny z czarnego pieprzu. Olejek pomocny jest w leczeniu bólów mięśniowych i reumatyzmu. Łagodzi objawy przeziębienia, grypy i kaszlu oraz obniża gorączkę. Ma działanie przeciwzapalne, stymuluje i pobudza krążenie. Wspomaga pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie i pobudza apetyt.
Olejek eteryczny z kopru włoskiego. Koper włoski wspomaga pracę układu pokarmowego: łagodzi zaburzenia gastryczne, niestrawność, reguluje trawienie. Jest polecany przy nudnościach i wymiotach, kamicy nerkowej, wzdęciach, kolce i czkawce. Olejek redukuje zatrzymanie płynów w organizmie, pomaga zwalczyć cellulitis, redukuje cykl miesiączkowy i jest uważny za łagodny afrodyzjak. Ma właściwości oczyszczające i tonizujące skórę, wygładza zmarszczki.
Olejek eteryczny z rozmarynu. Od kilkuset lat uważa się, że rozmaryn rozjaśnia umysł ułatwiając proces myślenia, oraz poprawia pamięć. Olejek z rozmarynu skutecznie łagodzi bóle głowy, migreny. Jest stosowany w stanach zmęczenia psychicznego i napięcia nerwowego. Olejek działa antyseptycznie, stosuje się go przy infekcjach górnych dróg oddechowych: zapaleniu oskrzeli, astmie, zapaleniu zatok, katarze i kokluszu. Łagodzi kaszel przy przeziębieniu i grypie. Olejek pobudza krążenie, stymuluje pracę serca, reguluje ciśnienie krwi. Stosuje się go również przy bólach reumatycznych i gośćcowych, artretyzmie, nerwobólach i żylakach. Jest niezastąpiony przy masażu sforsowanych mięśni. Używa się go także do pielęgnacji skóry głowy i włosów.
Kwiaty rumianku macerowane w oleju słonecznikowym. Olejek ma żółtawe zabarwienie i wspaniały, rumiankowy zapach. Działa przeciwzapalnie, leczniczo, uspokajająco i łagodząco. Używany jest do pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej, z tendencjami do zanieczyszczeń i stanów zapalnych. Zawiera kwasy oleinowe, witaminy A, D i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu skóra jest bardzo dobrze odżywiona i nawilżona.
Kwiaty nagietka macerowane w oleju słonecznikowym. Olejek jest bardzo łagodny i ma kojące działanie na skórę. Odżywia skórę i działa na nią leczniczo. Wspomaga gojenie się ran, skaleczeń, wysypki. Jest idealny dla suchej, zniszczonej skóry. Łagodzi podrażnienia, regeneruje skórę. Przynosi ulgę po poparzeniach słonecznych, ugryzieniach, zadrapaniach.
Czerwona glinka suszona na słońcu. Czerwona glinka jest produktem pochodzenia naturalnego. Cały proces przygotowania glinki odbywa się ręcznie przy użyciu niemetalowych narzędzi i urządzeń, aby zachować jej cenne naturalne właściwości. Dodatkowo są one wzmacniane przez suszenie glinki na słońcu. Czerwona glinka ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób i schorzeń np: leczy i łagodzi trądzik różowaty, egzemy, oparzenia, grzybice, siniaki, ropienie, alergie. Jest bogata w sole mineralne i mikroelementy. Zawiera m.in. krzem, żelazo, mangan, potas, magnez i wapń. Glinka doskonale wpływa na cerę tłustą, mieszaną i wrażliwą, zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych, działa antyseptycznie jak naturalny antybiotyk, poprawia procesy odnowy komórek. Czerwona glinka jest składnikiem maski Raw Chocolate Face Pack.
Organiczna kurkuma jest jedną z najstarszych przypraw indyjskich. Ma głęboki, żółty kolor i przyjemny, subtelny zapach. Antyalergiczne, przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości kurkumy są pomocne w łagodzeniu chorób skóry i alergii. Kurkumina, żółty pigment występujący w kłączach kurkumy, ma silne działanie przeciwzapalne i jest przeciwutleniaczem, posiada właściwościo chronne i przeciwnowotworowe. Kurkuma jest składnikiem maski Raw Chocolate Face Pack.
Cytrynowy olejek eteryczny ma korzystny wpływ na układ krążenia, stymuluje ciśnienie krwi, uszczelnia naczynka krwionośne, zapobiega krwotokom z nosa. Obniża temperaturę w stanach gorączkowych, pomaga zwalczać infekcje układu oddechowego, grypę, kaszel i katar. Poprawia funkcje systemu immunologicznego, działa oczyszczająco na organizm. Olejek reguluje również pracę systemu trawiennego. Pomaga walczyć z cellulitem.
Owoce rokitnika są wyjątkowo bogate w witaminy i mikroelementy: zawierają 2,4 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka, witaminy E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D, kwasy tłuszczowe, mangan, żelazo i bor. W kosmetyce olej z owoców rokitnika stosuje się w pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji i podrażnionej np. opalaniem, jak również cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym. Jest on zaliczany do składników przeciwzmarszczkowych, chętnie stosowanych w produktach dla cer dojrzałych. Poprawia koloryt cery, nadaje skórze złocisty odcień. Wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz absorbujące promieniowanie UV, chroniąc przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników i słońca.
Organiczny olej z czerwonej palmy, tłoczony na zimno. Olej nie został poddany procesowi rafinowania i był tłoczony na zimno. Dzięki temu zachował wszystkie swoje wartości naturalne: prowitaminę A (naturalny karoten), witaminę E, witaminę B, koenzym Q 10. Są to bardzo silne antyoksydanty, które walczą z uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki, przeciwdziałają starzeniu się skóry oraz mają bardzo istotne znaczenie dla naszego systemu odpornościowego.
Organiczny olej słonecznikowy, tłoczony na zimno. Olej otrzymywany jest z nasion słonecznika, poprzez tłoczenie na zimno. Jest bogaty w witaminę A, D, a szczególnie w witaminę E. Pełni ona rolę ochronną błon komórkowych, obniża poziom cholesterolu, wspomaga układ odpornościowy oraz neutralizuje wolne rodniki, które powodują starzenie się skóry. Doskonale zmiękcza i wygładza skórę, ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. Jest jednym z niewielu olejów, które nie powodują tworzenia się zaskórników. Jest bardzo dobrze wchłaniany przez skórę.